Cozmin Sașa: Compania de salubritate din Câmpia Turzii trebuie reformată din rădăcini!

Credeți că orașul nostru stă bine sau nu la capitolul protecției mediului?

Nu suntem la nivelul poluării din Cluj-Napoca sau din alte mari orașe pentru simplul motiv că suntem un oraș de dimensiuni medii, dar avem probleme mari care afectează calitatea aerului pe care îl respirăm: poluarea generată de traficul greu – mașinile de mare tonaj circulă prin centrul orașului și la ora actuală, deșeurile sunt depozitate neadecvat, iar Compania de Salubritate al cărei unic acționar este Primăria din Câmpia Turzii are un management dezastruos.

De ce spuneți că managementul Companiei de Salubritate este atât de deficitar?

Vă reamintesc faptul că numai anul acesta, Compania de Salubritate a primit două amenzi de la Garda de Mediu, pentru neconformități. Aceasta este cea mai bună dovadă a incompetenței managementului companiei!

Mi se pare foarte grav să se întâmple așa ceva! Astăzi, când componenta de mediu este tratată cu seriozitate maximă în toate sistemele, la noi tocmai instituțiile responsabile cu protecția mediului primesc amenzi pentru neconformitate! În Compania de Salubritate, lucrurile nu sunt chiar în ordine, fapt pe care îl putem observa fiecare dintre noi, mai ales vara și mai ales atunci când suntem nevoiți să coborâm în Parcul Mare, pe lângă sediul Companiei de Salubritate, unde sunt parcate mașinile cu care se transportă gunoiul.

Amenzile vor trebui plătite tot din banii noștri, ai contribuabililor, urmând ca eventual să se încerce în instanța de judecată recuperarea sumelor de la firma din Târgu Mureș, cu care avem încheiat contract pentru transportul gunoaielor, în cadrul unui proces care se va întinde în timp și care va avea un final incert.

În cazuri ca acestea, ca Primar al Municipiului Câmpia Turzii, aș cere demisia managerului companiei, pentru management defectuos, și aș institui obligativitatea ca fiecare persoană care ocupă funcții de conducere în cadrul Societăților din subordinea Primăriei să depună o garanție echivalentă cu un salariu lunar net, tocmai pentru cazuri de genul acesta, pentru a avea o minimă protecție față de astfel de situații.

Trebuie sa înțelegem că avem o problemă evidentă cu colectarea și depozitarea deșeurilor și că trebuie să investim într-un sistem viabil, care să se alinieze la standardele actuale din domeniu și care să ne asigure pe termen lung că suntem în linie cu orașele civilizate și din punctul acesta de vedere!

Concret, ce credeți că puteți face pentru rezolvarea acestei situații în ceea ce privește Compania de Salubritate?

Compania de Salubritate trebuie reformată din rădăcini! Gândiți-vă până și numai la faptul că în Turda, serviciile publice de salubritate sunt asigurate de 35 de angajați, iar în Câmpia Turzii, care este un oraș mai mic decât Turda, Compania de Salubritate are 80 de angajați!

Vom eficientiza serviciile prin investiții în utilaje noi, performante, iar autobaza Companiei o vom reloca undeva în afara orașului.

Și, cel mai important, vom implementa un proiect de gestiune integrată a deșeurilor, de reciclare a acestora și de valorificare a produselor rezultate.

Noi, cei de la PRO România, am luat foarte în serios componenta asta de protecție a mediului, pentru că afectează viața fiecăruia dintre noi!

Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010

Distribuie articolul

Leave a Comment