Infrastructura sanitară este o foarte mare problemă la ora actuală în aproape toată țara, inclusiv în Câmpia Turzii. Ne lipsesc spații moderne destinate derulării actelor medicale în condiții optime și ne lipsește personal. O parte dintre instituțiile medicale sunt instituții publice, aflate în subordinea Primăriei. Dacă veți fi viitorul primar al municipiului Câmpia Turzii, ce anume veți face în acest sens?
Foarte bună și actuală întrebarea dumneavoastră. În municipiul Câmpia Turzii, infrastructura de sănătate existentă este compusă dintr-un Spital cu ambulator de specialitate, 10 farmacii, cabinete medicale de familie și școlare, laboratoare medicale, cabinete stomatologice etc.
Spitalul Dr. Ioan Igna este un spital de nivel IV, conform clasificării Ministerului Sănătății, adică oferă servicii medicale de bază pentru populația aflată într-un perimetru de 70 km2, are un anumit număr de paturi, are un anumit nivel de dotări minime. De serviciile spitalului beneficiază aproximativ 60.000 de oameni din șapte unități administrativ-teritoriale arondate.
Clădirile unde își desfășoară activitatea blocul operator și secția de neonatologie, din cauza vechimii, generează costuri ridicate de întreținere.
Lipsa dotărilor în ceea ce privește aparatura medicală face ca orice situație care implică un grad mediu de complexitate să trebuiască să fie preluată de spitalele din localitățile învecinate.
Laboratorul de analize medicale, de importanță vitală pentru pacienții cu venituri reduse care nu își permit să meargă la un laborator privat, lucrează cu echipamente ieșite din uz, cu personal insuficient, fapt care a determinat un angajat al laboratorului să intre în greva foamei în semn de protest în luna Decembrie a anului trecut.
Din cauza deficitului de personal, există situații în care, chiar dacă s-au realizat unele investiții pentru modernizarea aparaturii medicale, nu avem specialiști care să le poată utiliza, acoperindu-se astfel de inutilitate.
În acest context, obiectivul meu principal este ca la evaluarea care se va face în urma solicitării de obținere a Certificatului de Acreditare din 2031, Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna” să se clasifice în categoria III. Până atunci, trebuie să facem tot ce este posibil pentru a îndeplini criteriile.
Concret, ce ar trebui făcut pentru atingerea acestui obiectiv?
Păi ar trebui să atragem medici și personal medical auxiliar pentru specializările necesare îndeplinirii condițiilor legale, prin oferirea de stimulente (locuințe de serviciu, primă de instalare, decontarea transportului, plata întreținerii s.a.m.d.).
Apoi, trebuie să asigurăm dotarea cu echipamente medicale pentru toate specializările prevăzute în condițiile de acreditare. În paralel, trebuie să înființăm un Centru de Primiri Urgente, să refacem infrastructura medicală prin construirea unui Bloc Operator nou, să dotăm Laboratorului de Analize cu echipamente corespunzătoare și să completăm schema de personal pe acest palier.
Este vorba despre o șansă în plus la viață pentru locuitorii din Câmpia Turzii și din împrejurimi. Sunt momente în care efectiv fiecare clipă pierdută contează, o secundă poate face diferența între viață și moarte. Transportul pacienților către unități sanitare mai bine dotate este uneori zadarnic, din păcate. De aceea este extrem de important să putem trata cazurile mai delicate și în Câmpia Turzii!
Un ultim gând pentru locuitorii din Câmpia Turzii, înainte de alegeri?
Vreau să le mulțumesc pentru că au fost alături de mine pe parcursul acestei campanii electorale. Eu voi rămâne același om devotat și responsabil, cum mă știu. În 27 septembrie – fiți PRO inovație, PRO Câmpia Turzii! Votați Cozmin Șasa – primar în Câmpia Turzii, Remus Lăpușan Președinte al Consiliului Județean și echipele PRO România pentru Consiliul Local și Județean!
Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010