1 Decembrie este ziua în care sărbătorim dragostea de țară, eroismul, devotamentul față de neam. De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, este printre puținele zile din an în care ne mândrim că suntem români, probabil mânați fiind de tot acest spirit patriotic care izvorăște din manifestările organizate anual.
Însă anul acesta a fost diferit. Am resimțit această mândrie și acest sentiment de dragoste pentru patrie într-o zi de noiembrie, și nu decembrie, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”. Pentru mine, în acest an, eroismul și sacrificiul pentru țară iau forma chipurilor pe care le-am întâlnit la aerodromul militar din Câmpia Turzii.
În 89 era doar pista, atât.
Aerodromul militar de la Câmpia Turzii datează încă din 1952, atunci când a început construcția primei piste betonate. De atunci și până după comunism lucrurile au rămas aproximativ la fel. Alexandru Huiber, Maistru militar principal, își desfășoară activitatea în cadrul bazei din august 1989. Își amintește cum cel mai greu de îndurat erau iernile. În lipsa unor clădiri în care să se adăpostească, găsea tot felul de metode pentru a se încălzi alături de colegii săi.
„…în 1989 era doar pista, atât. O fâșie de beton pe care aeronavele trebuiau să aterizeze și să decoleze. În rest era doar câmp, nimic altceva. În 1990, pe lângă pistă au mai făcut calea de rulaj – acele buzunare unde staționează aeronavele. În prima iarnă petrecută la bază am stat afară și îmi aduc aminte cum am săpat o groapă. În timp ce făceam analiza petrolului la aeronave, mai aruncam câte un borcan de petrol în groapa respectivă și stăteam la foc afară, în câmp”.
Încet, încet lucrurile au mai evoluat. Au fost aduse barăci pentru personal, iar cu fiecare an care a trecut au fost construite clădiri și pista a fost modernizată. În 1995, pe aerodromul de la Câmpia Turzii își desfășurau activitatea Baza 71 Aviație, Vânătoare și Vânătoare-Bombardament și Grupul 71 Aviație Vânătoare.
Astăzi, Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii participă la apărarea spațiului aerian național și efectuează operațiuni de căutare – salvare. Misiunea de bază a unității militare este aceea de poliție aeriană: ei sunt cei care au grijă ca aeronavele să decoleze și să se întoarcă înapoi acasă în siguranță.
Integritate. Devotament. Tenacitate.
Munca depusă de militarii din cadrul bazei este una colosală. În spatele siguranței pe care aceștia ne-o oferă, stau zile întregi de pregătire. Atât piloții cât și cei care au grijă de partea tehnică a aeronavelor petrec ore în șir învățând și antrenându-se. Își testează limitele și efectuează exerciții în tot felul de condiții meteorologice și nu numai.
Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii cuprinde trei escadrile: Escadrila 712 – care operează MIG-uri 21 LanceR și Escadrilele 713 și 714 – care operează elicoptere IAR-330 SOCAT.
Prima escadrilă menționată are drept misiune principală organizarea și executarea serviciului permanent de luptă (poliție aeriană) sub comanda NATO. Pentru realizarea acestui obiectiv, atât piloții cât și personalul tehnic sunt instruiți intens – mai întâi în condiții normale (vreme bună), gradul de dificultate crescând treptat (pe timp de iarnă, când este ceață sau când plouă abundent).
Escadrilele de elicoptere operează misiuni de căutare – salvare. Salvatorii (așa cum îmi place mie să le spun) sunt pregătiți să intervină în situația unor catastrofe, atunci când pregătirea personalului medical obișnuit nu este suficientă.
Pe lângă toată munca depusă în pregătirea fizică și psihică, personalul militar din Câmpia Turzii se implică activ și în viața comunității. Porțile bazei sunt mereu deschise vizitatorilor, iar căldura cu care militarii te întâmpină te face să vrei să te întorci.
Devotamentul față de țară, sacrificiul, eroismul sunt o stare de spirit în acest loc în care cerul e brăzdat zilnic de zeci de aeronave. La aerodromul militar din Câmpia Turzii, Ziua Națională e în fiecare zi și nu doar de 1 Decembrie!
Sursă foto: Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu”