De-a lungul vremurilor, arta a avut un rol important în dezvoltarea culturală și intelectuală a popoarelor. Prin artă reușim să descoperim ceea ce ne înconjoară și să cunoaștem ce se află în interiorul nostru. Dintre toate formele de artă existente, arta vizuală a ocupat topul preferințelor ca metodă de terapie antistres.
În cazul copiilor, desenul și pictura îi pot încuraja pe aceștia să se dezvolte în anumite domenii pe care programa școlară le neglijează. Prin desen, copiii își îmbunătățesc abilitățile fizice, cognitive și emoționale.
Copilul tău desenează oricând și oriunde? Iată de ce trebuie să îl încurajezi să continue
Specialiștii susțin că activitățile artistice în primii ani de viață dezvoltă capacitatea mentală a copilului, ajutându-l să asimileze și să sintetizeze eficient informațiile.
- Dezvoltarea funcțiilor cognitive
În timp ce desenează, copilul începe să destructureze lumea înconjurătoare în forme geometrice. Etapa în care copilul începe să deconstruiască elementele din jur îl ajută să înțeleagă mecanismele care stau la baza formării a tot ceea ce se află în mediul în care trăiește. Ulterior, copilul va începe să reîmbine aceste forme pentru a realiza altele concepute de imaginația lui. Acest obicei stimulează logica și latura creativă și îl ajută pe cel mic să dobândească tehnici creative pe care apoi le poate folosi în diverse domenii la școala precum literatura.
- Antrenarea abilităților motorii
Poate fi greu de crezut, dar desenul contribuie la dezvoltarea fizică a copilului. În timp ce desenează, copilul își antrenează abilitățile motorii fine, iar acest lucru îi va fi de folos în efectuarea activităților care implică un nivel înalt de finețe.
Desenând, copilului îi este antrenată coordonarea mână-ochi. Aceste abilități îi vor fi de real folos când va începe să scrie sau în desfășurarea activităților sportive.
- Exprimarea și conștientizarea emoțiilor
Atunci când vine vorba de educația copiilor, puțini părinți iau în serios partea emoțională. Însă, dezvoltarea emoțională face parte din procesul de educație. De regulă, copiii sunt mai mult ghidați de emoții în detrimentul rațiunii, atunci când trebuie să facă o alegere. Pentru a deveni un adult sănătos emoțional, copilul trebuie ajutat să își gestioneze emoțiile și să le utilizeze în scopuri constructive. În această privință, arta vizuală este soluția optimă – această arie provoacă oamenii să își exprime emoțiile prin culoare și formă. Mai mult, desenul și pictura sunt promovate ca fiind metode terapeutice de reducere a stresului.
- Abilitățile conversaționale
Arta vizuală îmbogățește vocabularul copiilor. Desenând, cei mici vor descoperi nume de culori, termeni specifici (prim plan, umbre, curbe, etc.), denumirea formelor și instrumentele de lucru. Ar fi indicat să porți un dialog cu cel mic despre desenele sale. În felul acesta se va simți apreciat, va încerca să explice ce înțelege el din desenul respectiv și va avea mai multă încredere în el în arta conversației.
- Îmbunătățirea percepției vizuale
În timp ce desenează, cel mic începe să observe liniile, mărimile formelor desenate cu ajutorul cariocilor sau creioanelor, relațiile dintre culoare și obiectul desenat, punând în evidență contraste. Desenând obiecte, juniorul va reuși încet să le reprezinte și tridimensional, astfel că, începe să înțeleagă logica din spatele lor și modul în care acestea funcționează și sunt construite. Partea excelentă este aceea că, aceste abilități îi ajută pe copii să devină capabili pentru profesii precum cea de arhitect, designer, fotograf, grafician sau pictor.
- Eliminarea stresului
Desenele celor mici sunt influențate semnificativ de dorințele și temerile lor ascunse. Exprimarea prin desen și pictură a stărilor emoționale puternice, încurajează descărcarea acestora într-o manieră sănătoasă pentru a nu deveni periculoase. Copiii simt satisfacție când, în timp ce desenează, au control asupra formelor, culorilor alese, asupra temelor și al situațiilor redate. Pe de altă parte, arta vizuală facilitează învățarea altor materii precum literatura sau matematica și încurajează interacțiunea socială. De asemenea, utilizarea artei ca metodă de exprimare poate deveni o punte de comunicare prin care să își dezvălui interesele, percepția asupra lucrurilor, sentimentele și gândurile. Arta este folosită pentru tratarea diferitelor tipuri de dizabilități, mulțumită numeroaselor beneficii pe care le implică.
- Abilitățile de planificare
După ce au depășit faza de mâzgăleală, copiii încep să planifice desenul în sine, unde ar trebui plasată fiecare formă, ce culoare se potrivește fiecărei figuri și să aprecieze spațiul pe care trebuie să îl lase pentru următorul obiect din desen.
- Stimularea puterii de concentrare
Se știe că cei mici sunt ușor de distras de la activitățile obișnuite și își pierd rapid răbdarea dacă nu le este cumva captat interesul în ceea ce fac. Faptul că au libertatea de a alege ce și cum să deseneze le atrage interesul, mai ales dacă zona de lucru este lipsită de alte surse care i-ar putea distrage, precum televizorul sau telefonul.
Psihologii susțin că implicarea în activități artistice este recomandabilă indiferent de vârstă, însă, primii ani de viață formează perioada ideală pentru disciplinele artistice, ca urmare a capacității lor rapide de asimilare.