Cine este Adina Marinca și de ce a ales să intre în politică?

Am 38 de ani și sunt avocat de profesie, absolventă a Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cariera mea juridică a fost ghidată de vocație și pasiune, dar după aproape 15 ani în avocatură, am simțit că este momentul pentru o nouă provocare. Cred că, uneori, mintea umană are nevoie de noi direcții pentru a rămâne angajată și inspirată, iar pentru mine politica a fost acea chemare nouă.

În acest moment, consider că politica românească are o nevoie acută de profesioniști din diverse domenii, oameni care să înțeleagă profund provocările actuale și să fie capabili să implementeze soluții eficiente. Este un context în care stabilitatea și progresul pe toate palierele sociale sunt esențiale, iar eu vreau să contribui activ la asta.

Pe lângă cariera mea de avocat, am fost mereu atrasă de sport. În adolescență am practicat handbalul, iar asta mi-a insuflat importanța lucrului în echipă. La fel ca pe teren, și în politică performanța vine doar prin colaborare cu oameni dedicați și competenți. Această experiență mi-a demonstrat că, indiferent de domeniu, succesul vine atunci când lucrezi cu oameni motivați și profesioniști în ceea ce fac.

În ce masură considerați că actualul sistem de justiție este eficient și ce propuneri aveți pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la un process echitabil?

Actualul sistem de justiție prezintă unele progrese, dar rămân probleme de instabilitate legislativă și un număr mare de norme care complică accesul la un proces echitabil. Este esențială o legislație mai predictibilă, stabilită în principal de Parlament, pentru a asigura încrederea cetățenilor și a profesioniștilor în sistemul judiciar.

Deci există provocări în sistemul judiciar…

Sistemul judiciar întâmpină provocări complexe, printre care accesul egal la justiție și unificarea practicii judiciare. Proiecte precum ECRIS V, prin introducerea Dosarului Electronic, simplifică gestionarea documentelor și contribuie la digitalizarea justiției, iar Legea 202/2010 a redus timpul de soluționare a dosarelor. Totuși, rămân probleme precum durata lungă a redactării hotărârilor, datorată deficitului de personal, și necesitatea modernizării sediilor instanțelor pentru a crea spații mai accesibile și eficiente, facilitând interacțiunea profesională. Este vitală unificarea practicii pentru a întări încrederea cetățenilor în actul de justiție.

Să ieșim din domeniul dvs. de expertiză și să privim spre două sectoare destul de încercate în ultimii ani…  Care este viziunea dvs. privind educația și sănătatea în România și ce măsuri credeți că ar trebui implementate pentru a îmbunătăți aceste sectoare esențiale?

Viziunea mea privind educația și sănătatea în România este centrată pe acces egal și calitate în ambele sectoare. În educație, îmi propun să susțin programe de modernizare a infrastructurii școlare și să asigur acces la resurse digitale pentru toți elevii, astfel încât fiecare copil să aibă șansa unei educații de calitate. În sănătate, este esențial să investim în infrastructură modernizată și echipamente, dar și să îmbunătățim accesul la servicii medicale de bază, mai ales în comunitățile rurale. Mă voi concentra pe creșterea finanțării și pe măsuri care să atragă personal medical în zonele unde lipsurile sunt mari. Iar la nivel local, regional, voi sprijini orice program care include dezvoltarea acestor sectoare, de altfel, președintele Marcel Ciolacu a prevăzut în programul de țară măsuri concrete și extrem de importante care vizează aceste sectoare, acestea vor fi susținute de toți parlamentarii PSD Cluj, ceea ce înseamnă din start un plus financiar în zonă…ne dorim să atragem fonduri spre județul Cluj care să vizeze și dezvoltarea învățământului și a sănătății…

O ultimă întrebare, fiind femeie, aveți vreun plan care e îndreptat spre comunitatea feminină cu precădere?

Da, mă interesează foarte mult rolul femeii în societate și sprijin orice inițiativă de acest gen. Concret, ca măsuri, doresc implementarea de programe regionale pe următoarele culoare: protecția împotriva violenței domestice, pentru că din păcate la noi femeia încă este victima violenței domestice, creșterea accesului la servicii medicale pentru sănătatea femeilor, deoarece foarte multe femei, mai ales din mediul rural nu au acces la servicii de bază, mă gândesc aici la pachete de bază oferite femeilor din mediul rural, test Papanicolau si mamografie anual, și nu în ultimul rând   programe pentru susținerea antreprenorialului feminin, femeile au demonstrat în nenumărate rânduri ca au reziliență și inteligență în afaceri, trebuie doar sprijinite mai mult!

Distribuie articolul

Leave a Comment