Róbert Szabó deține funcția de viceprimar al Municipiului Câmpia Turzii. Într-un interviu acordat publicației noastre, acesta a vorbit despre experiența sa în postura de viceprimar, proiectele realizate alături de primarul Dorin Lojigan, cât și despre modalitățile de integrare a minorității maghiare în rândul comunității din Câmpia Turzii.
Dețineți funcția de viceprimar al Municipiului Câmpia Turzii de mai bine de un an. Cum descrieți această experiență?
Róbert Szabó: Experiență -maturitate- plus tinerețe și dorința de acțiune – constituie pentru mine motorul care face ca această activitate administrativă să fie o prioritate. Provocările de la Primărie ating o arie largă de domenii care îmi oferă o interacționare aparte în diverse situații.
Care sunt prioritățile dumneavostră în acest mandat?
Róbert Szabó: Cea mai importantă este aceea de a fi în concordanță cu doleanțele cetățenilor. Continuăm investițiile la Câmpia Turzii, dorim să atragem fonduri europene pentru dezvoltarea municipiului, noi investitori și mai ales să refacem reindustrializarea municipiului și să sprijinim locuitorii în ceea ce privește creșterea nivelului de trai.
Ce ați reușit să realizați până în prezent?
Róbert Szabó: Mândria este recompensa emoţională a realizărilor. Când scopul tău este atins e de dorit să fii mândru de realizările tale. Pentru mine toate proiectele sunt esenţiale, iar fiecare domeniu de activitate în care am fost implicat a reprezentat pentru mine un succes.
Cel mai mare proiect, în acest scurt timp de când sunt în funcţia de viceprimar a fost REZONAREA LOCALITĂȚII, procedură în urma căreia mulţi dintre actualii contribuabili vor plăti impozite mai mici, începând din acest an. Împreună cu specialişti din cadrul Primărie am căutat soluţii şi am lucrat efectiv la acest proiect, criteriul de bază pentru stabilirea zonării fiind distanţa faţă de centrul localităţii. O astfel de măsură duce spre atragere de investitori, în zone strategice cu potenţial pentru municipiul nostru.
O altă acţiune pe care am iniţiat-o a fost: Oraşul trăieşte! Să-l ajutăm să respire!, în care aproximativ 100 de elevi de la şcolile şi liceele din Câmpia Turzii, au plantat copaci în trei zone din municipiu.
Un alt proiect care a avut loc la Câmpia Turzii a fost “CUPA UNIRII“- competiţie de fotbal în sală dedicată instituţiilor locale, aflată la prima ediţie şi care se doreşte să devină tradiţie pentru municipiu.
Sunt președintele comisiei de sistematizare a circulației, a comisiei sociale, a locuințelor ANL și fond locativ de stat, ceea ce îmi oferă posibilitatea, împreună cu colegii mei să analizăm și să oferim noi oportunități celor nevoiași, să ducă o viață mai bună, iar pentru alții găsim soluții în fluidizarea traficului rutier.
M-am implicat personal și în realizarea Zilelor municipiului, îndeosebi la concertul maghiar al lui Homonyik Sándor, unde prezența a fost mult peste așteptări. Am dovedit încă o dată că în municipiul nostru comunitatea maghiară este partenerul administrației publice și cu această ocazie.
Care considerați că sunt principalele probleme ale municipiului?
Róbert Szabó: Îmi place sa spun că nu sunt probleme, ci doar niște situații care vor avea rezolvare. Într-adevăr o problemă majoră pe care o avem la ora actuală e cea a câinilor fără stăpân, însă sperăm să o rezolvăm curând. Infrastructura consider că este deficitară, așa încât sperăm ca până la sfârșitul mandatului să găsim reglementare totală în acest sens.
Cum credeți că ar putea fi gestionate acestea?
Róbert Szabó: Consider că prin implicare și dezvoltare putem să eradicăm problemele din municipiu. Interesul nostru este acela de a crea oportunități care vin în sprijinul cetățeanului nostru, care și-a pus încrederea în noi. Am convingerea că și sugestiile din partea acestora vor contribui la bunul mers al orașului.
Care credeți că sunt nevoile specifice ale comunității maghiare din Câmpia Turzii?
Róbert Szabó: Din momentul alegerii ca preşedinte a UDMR Câmpia Turzii am încercat să fac o strategie de reîntregire a maghiarilor din localitate. Împreună cu colegii din partid organizăm diverse programe culturale, artistice şi de petrecere a timpului liber, cât mai mult posibil. Vizităm persoanele în vârstă la domiciliu, le oferim atenţie şi aflăm care sunt dorinţele lor cu privire la îmbunătăţirea situaţiei în teritoriu. De asemenea, avem în municipiu Ansamblul de dansuri populare maghiare, TULIPÁN, cu care ne mândrim şi care de anul acesta a intrat în programul cultural anual al Palatului Cultural.
Din partea administraţiei locale întotdeauna a existat deschidere în ceea ce priveşte comunitatea maghiară. Faptul că acum Câmpia Turzii are în funcţie viceprimar de altă naţionalitate nu schimbă relaţiile de dinainte, doar le poate îmbunătăţi. La toate evenimentele pe care administraţia locală le organizează este invitată şi comunitatea maghiară. Împreună cu domnul Primar ne preocupăm în egală măsură de bunăstarea întregii comunităţi.
Cum decurge colaborarea cu primarul Dorin Lojigan?
Róbert Szabó: Chiar dacă venim din partide diferite lucrăm în echipă pentru interesul cetățenilor din Câmpia Turzii. Domnul Primar, Dorin Nicolae Lojigan, este o persoană cu experiență, un profesionist și un partener de încredere. Mă bucur că în acest mandat s-a putut schimba mentalitatea, iar modul de lucru este foarte diferit în multe domenii.
Cum vă înțelegeți cu opoziția?
Róbert Szabó: Regula de aur spune că respectul reciproc este obligatoriu. Chiar dacă în Consiliul Local Câmpia Turzii opozanții îsi fac simțită prezența oferind cu atâta generozitate mingiile la fileu, lupta de idei și confruntarea au limitele lor, așa încât improvizațiile făcute de moment sunt acțiuni trecătoare.
Cum credeți că va arăta Municipiul Câmpia Turzii la sfârșitul mandatului dumneavoastră?
Róbert Szabó: Nimeni nu poate previziona viitorul. Tot ceea ce îmi doresc e ca la final de mandat să pot spune că împreună cu ECHIPA am realizat lucruri utile pentru cetățenii noștri. Deja unele lucruri s-au schimbat în municipiul nostru și sunt convins că vom avea ocazia să vorbim despre Câmpia Turzii la un alt nivel, implicarea autorităților locale fiind foarte vizibilă.